יש לי רגשות קצת מעורבים אל האביב, בעיקר לחלק הזה שנקרא עונת מעבר. לא יודעת מה זה אומר, אותי לימדו בקיבוץ של פעם, שבעונת מעבר מסדרים ארונות בגדים, דואגים לכל אלו שיש להם אלרגיות לתופעות האביב, מנסים להספיק כמה שיותר לטייל במזג אוויר שפוי, לפני שמתחיל הקיץ החם שלנו.
בקיצור, הסתיימה תקופת הקורונה ההזויה והחלטנו לרדת דרומה למדבר ולמשפחה, אין כמו נסיעה ארוכה ברכב, שירים טובים, נופי הארץ המתחלפים וכן, גם כלבה אחת שרוצה כל הזמן להביט בחלון. משלבת כאן בפוסט הרבה רעיונות ואופציות לטיול, ברור שהן מיועדות או לכמה ימי טיול, או לכמה ביקורים בדרומה של הארץ.
אחרי שלקחנו קפה לדרך, נסענו ישירות לשדה בוקר. אחד המקומות האהובים עליי, תמיד יכולה למצוא פינה חדשה לטייל בה, לעצור, לצלם, להנות מהשקט. נקודות העניין המרכזיות הינן : שמורת הטבע עין עובדת של רט"ג ( בימים אלו של פוסט קורונה, צריך להזמין מקום מראש באתר האינטרנט),
עין עבדת עליון - נקודת תצפית וגם מסלול הליכה, בימי החורף יש להיזהר משטפונות, אבל אם התמזל מזלכם לעמוד גבוה ולהשקיף על שטפון, זה מדהים בכל קנה מידה והייתי בשטפונות 3 פעמים בעבר. בעין עבדת עליון ראינו את הרגעים שאחרי השטפון, כאשר התארחנו בחאן שיירות ( ממש קרוב) והיה גשם זלעפות, שאפילו לא ניתן היה לצאת מהאוהלים, שהוצפו אף הם. למחרת זכינו לראות את עין עבדת עם מפל אדירים, לעבר עין עבדת תחתון.
מסלול עין עבדת תחתון, הוא מסלול מוכר אבל תמיד תמיד מרשים. מסלול לא קשה, עם מים, הרבה מאוד יעלים שפוגשים בדרך, ציפורים ולעיתים בעלי חיים נוספים, אל תחמיצו, אם לא הייתם, תזמינו מקום וצאו לטייל במסלול נוח ויפהפה. לפני עין עבדת תחתון, או לאחריו, כדאי לעשות תצפית מקבר בן גוריון ופולה אשתו, אחת התצפיות המרשימות על נחל צין וכל מרחבי הר הנגב. אפשר ורצוי גם לשאול את הילדים מה ידוע להם על בן גוריון, לשתף אותם בהסטוריה שלנו ובסיפורים מיוחדים על המקום ועל האיש. לאלו שרוצים להעצים את החוויה, כנסו למוזיאון בן גוריון בשדה בוקר. תוכלו לראות כיצד חיו בצניעות בן גוריון ופולה, מה הוא אהב שפולה מכינה לו לארוחת בוקר ( רמז: צבע וורוד), איך נראה הבית שלו, כמה ספרים היו לו, מורשת פיתוח הנגב וכל זה תוך כדי פעילויות ומשימות נהדרות לילדים, מלאות עניין וחוויה.
אופציה נוספת היא ביקור בעיר הנבטית עבדת, אומנם קרובה מאוד, אבל צריך לפנות לה זמן וממליצה מאוד להכין קצת חומרי רקע, משימות לילדים או הסברים, העיר עצמה מאוד מעניינת אבל רצוי מאוד עם הסברים, פעילות חוויתית. אני בזמנו הדרכתי שם טיול משפחות והכנתי "חפש את המטמון", שזה כייף ומאתגר את כולם.
משם ממשיכים למצפה רמון, במידה והחלטתם לעצור, תוכלו להיכנס למרכז המבקרים, הכולל הסברים על הגאולוגיה והיווצרות המכתש וחלק חדש יחסית המוקדש לאילן רמון והתרסקות מעבורת החלל "קולומביה", ניתן לראות פריטים שנותרו מהאסון, סיפור חייו וסרט מרתק, המוקדש גם לבנו הטייס, אסף, שנהרג בתאונת אימונים. ילדים "עפים" על הביקור במרכז המבקרים ( תרתי משמע), באמת חוויה נהדרת. תוכלו להמשיך לגן הפסלים בטבע, לחוות האלפקות , לתצפית מרשימה על כל המכתש - שווה, שווה !! סיור ברובע הבשמים, שם תוכלו למצוא מקום לאכול, מגוון של אומנות מקומית וכיוצא בזה.
ורק לידיעה, אם במקרה מישהו מחפש איזו מתנה לקנות לכם ליומולדת \ יום נישואים \ חתונה, אז תשלחו לו קישור למלון "בראשית", איזה מלון זה ! ואם במקרה, זכיתם בחדר עם נוף למכתש, שימו לב לטיפ ממקור ראשון. השכם בבוקר, סביב 04:30 - תלוי כמובן בעונה, קומו וצאו למרפסת בכדי לחזות בזריחה. אין כמו לשבת עם חלוק מפנק, קפה אספרסו ולראות זריחה מעל המכתש ספיישל דליברי מהמרפסת.
ממשיכים, כן ?
התחנה הבאה היא גן לאומי "ציר צבעי רמון" שנפתח בפברואר 2020, רגע לפני פרוץ הקורונה. הגן הלאומי ממוקם כ 3.5 ק"מ דרומית לאתר המנסרה ( למגיעים ממצפה רמון), יש להמשיך עוד קצת ישר, לאחר שרואים את הפנייה ( יש קו לבן רציף), להסתובב ולהתחיל לנסוע בדרך הנופית. ציר הנהיגה עצמו מאוד מסודר וחדש, רק שימו לב היטב ל"פסי הכביש" שאומנם נראים תמימים, אבל אל תקחו אותם בקלות, סעו לאט ועברו בזהירות, אם לא בא לכם להשאיר חלקים מהרכב על המדרכה.
האיזור עצמו שימש כמחצבה עצומה, כולל מפעל ומכרה והוחלט לשפץ את כל האיזור ואף לשמר חלק ממה שהיה קיים במקום. לאורך הדרך פינות צל ופיקניק, הבנויות באבן מקומית ומשתלבות בצורה אורגנית בטבע עצמו, ניתן לשבת , לעשות פיקניק, לפתוח פק"ל קפה, לרדת לאגם ( שהיה פעם מכרה, שימו לב להנחיות הבטיחות וסכנת טביעה) ולתת לילדים להתרוצץ ולמתוח קצת את שרירי הרגליים.
היתרון הגדול במסלול הזה, בציר צבעי רמון, שאפשר לטייל בכל מזג אוויר, בקיץ, יותר נעים לנסוע עם רכב ממוזג ולאורך הדרך לעצור במספר נקודות ולחזור לרכב הממוזג. בעונות קרירות יותר, אפשר גם להשאיר את הרכב באחת מהחניות המסודרות ( שימו לב שיש חניות לנכים- הנגשה טובה) ולצאת למסלול הליכה.
מזכיר לכם משהו ?
שאלה רטורית ברור. כי צריך להיות שם בכדי לראות.
אני הרגשתי לרגעים כמו במערב ארה"ב, מוניומנט ואלי, ברייס קניון, תופעות גיאולוגיות מרהיבות, מרחבי המדבר וצבעי הסלע הייחודיים. קחו את הזמן, תעצרו, תקראו הסברים, תעשו יוגה , תפתחו בקבוק יין מדברי (יש הרבה יקבים מצוינים בנגב, תוכלו לקנות בדרך) ובעיקר תנשמו.
לינה במדבר היצע גדול של חאנים, חניוני לילה, מקומות עצמאיים להקמת אוהלים וקמפינג, צימרים וכמובן מלונות.
אנחנו נסענו לקיבוץ אליפז, ליד מכתש תמנע והתארחנו שם במתחם החדרי אירוח. הכל מטופח ונקי ומסודר, ישנם גדלים שונים של חדרים, תבררו ותשאלו כל מה שלא ברור. קיבוץ אליפז מציע בימים כתיקונים, סיורים מעניינים באיזור, סדנאות , המלצות על אטרקציות והנחות, חנות קטנה לציוד לחופשה ומזכרות מדבריות ( תמרים, יין, דבש, חולצות וכיוצא בזה).
וטיפ אחרון לסיום : אין, אבל אין על צפייה בכוכבים בלילות במדבר. שמורת מכתש רמון דרך אגב, הוכרזה כשמורת "אור כוכבים" של אונסקו.
ככל שיש פחות אור ממקום הלינה, כך תוכלו לראות טוב יותר את מפת הכוכבים, דובה גדולה ודובה קטנה, שביל החלב, חץ הצפון וכוכב הצפון, ג' הדרום ואם תשכבו על הגב על שמיכה או מזרן, מבטיחה לכם חוויה בלתי נשכחת.
כמה חשק למדבר עשית לי... שנים שלא הייתי באזור. תודה שהעלית געגוע :-)
כמה יפה המדבר שלך! המלצות נהדרות. תודה
תמונות משגעות של המדבר ומלא מקומות שלא הכרתי! תודה