טיול למדבר - הר הנגב ופתחת ניצנה
עודכן: 21 במרץ 2021
המסע בעקבות ציורי הסלע המסתוריים – חרותות הסלע
"..בואי אקח אותך לנגב שם האלוהים
גדול לפחות כמו
כל אלה שמסתובבים לך בעיר,
ומבטיחים הבטחות.
רק שבי פה, לידי פה,
יש לי דלק עד שבוע הבא.
מחירי הבדידות,
מחיר שנינו באהבה... ( שלמה ארצי).
הנגב – המדבר – שלמה ארצי – נופים שמתחלפים דרך חלון הרכב – יחד ולבד – הכל מהכל.
אני יודעת שיש כאלו שאוהבים מאוד את המדבר ויש כאלו שפחות ויש את אלו שלומדים לאהוב אותו, בדרכם שלהם. אני מאלו שאוהבת ותמיד רוצה לגלות עוד ועוד מקומות חדשים, אנשים, פרח יפה שהציץ מתוך אדמת הנגב, בעלי חיים מדבריים ובעיקר בעיקר, מרחבים עצומים של שקט ויופי והטופ שבטופ, השמיים זרועי הכוכבים בלילה. בשביל תצפיות כוכבים אני מוכנה לעשות הרבה ולנסוע רחוק. תנו לי לילה בהיר, מלא כוכבים, עגלה גדולה ( דובה גדולה), עגלה קטנה ( דובה קטנה), כוכב הצפון, חץ הצפון, ג' הדרום, קסיופאה ועוד ואני מאושרת. ואם יש מישהו שמעוניין להקשיב לכל ההסברים שלי, אז בכלל תענוג. כאשר הילדים שלי היו קטנים יותר, נסענו הרבה לקמפינג, ומבחינתי, השלמות היא: מדורה וכוכבים והאנשים שאיתי. ובמקרה הזה, יצאנו לסופ"ש 3 חברות לחגוג יומולדת מוקדמת ושווה לחברתנו האלופה לימורק'ה, ליהי לימור ואני מכירות כבר אי אלו שנים ( שנגיד כמה ? חחח - מילואימנקיות מראש העין) והפעם לא יאומן, היינו יחסית ממש ספונטניות... הפעם הלכנו על שדרוג והזמנתי לנו מקום בחאן ניצנה, אכתוב בהמשך עליו ועל עוד המלצות לינה באיזור.
מה יש לעשות בהר הנגב ופתחת ניצנה ?
וואו כל כך הרבה , שיהיה לי ממש קשה להקיף כאן את כל המידע, אבל מבטיחה להוסיף קישורים ועוד המלצות, בכדי שתוכלו להיעזר בהם בתכנון הטיול שלכם. וכמובן תמיד, תמיד תוכלו לפנות גם בפרטי לתכנון החופשה בהתאמה אישית .
כפר הנוער ניצנה וחאן ניצנה
כפר הנוער ניצנה נוסד בשנת 1986 על ידי לובה אליאב ובסיוע הסוכנות היהודית, בשנת 2012 קיבל המקום את השם "ניצנה – קהילייה חינוכית התיישבותית על שם אריה ( לובה) אליאב", תוכלו לפגוש שם שינשינים מהתנועה הקיבוצית ועוד אנשים יקרים העוסקים בפעילויות חינוכיות וחברתיות. כפר הנוער ניצנה ממוקם כ 70 ק"מ דרומית מערבית לבאר שבע ולא רחוק מהגבול ישראל – מצריים, בפתחת ניצנה נמצאים גם יישובים נוספים – ניצני סיני ( קדש ברנע), כמהין, עזוז ובאר מילכה.
אנחנו ישנו בחאן ניצנה, ב"חדר אוהל". הקירות בנויים מברזנט חזק של אוהל, אטום כמובן לרוחות ואבק ובהתחלה אפילו לא הבחנו שאין אלו קירות בטון או גבס. אפשר לראות בתוך החדר, את העשייה והיצירה האישית, אמבטיה וכיור עשויים מאבן, דלת וחלונות מיוחדים, אווירה מדברית ופשטות. בחדר יש גם מקרר קטן וקומקום חשמלי, המקלחת והשירותים פרטיים ואין צורך לצאת החוצה לשירותים המשותפים. בכניסה ישנה פינת ישיבה ושולחן, הפונה לעבר המדבר והכי חשוב מזרחה. רוצה לומר, שמי שיש לו אהבה מיוחדת לזריחות במדבר, כמוני למשל, יכול לכוון שעון ורק לצאת מהדלת ולחזות בפלא של צמיחת השמש מתוך קו הרקיע המדברי, ממש חוויה מיוחדת, ליוויתי את הזריחה מהרגע הראשון והמפעים. ממליצה לקום ולא לוותר.
מקומות נוספים מומלצים ללינה :
לאן טיילנו ומה עשינו ?
שביל הטיול עוקף חאן בארותיים ( נחל בארותיים) – בעקבות ציורי הסלע המרשימים.
אומנם לא ישנו בחאן בארותיים וזו בהחלט אחת ההמלצות שלי, אבל בכל מקרה, זו נקודת התחלה טובה למסלול טיול קצר או ארוך, תלוי בכם ותלוי כמובן במזג האוויר. אנחנו הגענו לחנייה של חאן בארותיים, שם חנינו את הרכב, לקחנו תרמיל עם מים ופירות, כובע ומפת טיולים. ( למי שאוהב מפות סימון שבילים כמוני, מפת סימון שבילים 16 – חולות ורמת הנגב).
באיזור עצמו היתה התיישבות בתקופות שונות ועל סמך פפירוסים שהתגלו בניצנה, ניתן ללמוד שבארותיים ככל הנראה, היה יישוב בת של ניצנה בתקופה הביזנטית ( מאות רביעית עד שביעית לספירה). ככלל, ישנם הרבה ממצאים ארכיאולוגיים בפתחת ניצנה ועוד נזכיר אותם בהמשך, שווה לבקר לפחות בחלק מהאתרים ולראות כיצד המדבר היה יישוב פורח, גם בתקופות קדומות. ההיי לייט מבחינתי היה ציורי הסלע ( חרותות הסלע) על הגבעות השחורות מימין למסלול היוצא מחאן בארותיים. על חרותות הסלע בנגב ובעיקר בהר כרכום המפורסם מכולם, נכתבו מאמרים ופרשנויות שונות ומגוונות. מבחינה בטחונית, יש קושי להגיע להר כרכום ( שטח אימונים של צה"ל וקרבה לגבול עם מצריים) והיתרים ניתנים, בעיקר בחופשות פסח וחגי ישראל, כאשר צה"ל ורשות הטבע והגנים מאפשרים נסיעה בכביש 10, הכביש העובר בצמוד לגבול עם מצריים. מסלול מומלץ שאנחנו עשינו בעבר בפסח, הוא ביקור בבורות הלוץ בפריחתם האביבית ונסיעה דרך כביש 10 לכיוון אילת, בואכה הר כרכום, חולות כסוי ושאר נופים יוצאי דופן ביופיים. יש לקחת בחשבון שזו נסיעה בדרך שברוב ימות השנה סגורה מבחינה בטחונית, אנא וודאו שאכן יש אישור כניסה מצה"ל ואתם מגובים בטלפון שעובד ( קליטה) וכמובן מיכל דלק מלא ושתייה ומשהו לאכול. ( מלבד נופים מטריפים וסממני גבול עם מצריים, לא תמצאו דבר בדרך קחו בחשבון). למי שרוצה להרגיש לשעה קלה, כאילו הוא נוסע במאדים או על הירח ( לא שהייתי, אבל כמוכם ראיתי בתמונות), כנראה שזה הכי קרוב, חוץ מהעתידות בבזוקה ג'ו וחבורתו.

מי הם אותם ציורי סלע מסתוריים ( חרותות הסלע) ומדוע הם מרתקים בעיניי ? * הערה כללית : על פי האקדמיה ללשון עברית, ניתן לכתוב ולהשתמש גם בשורש ח.ר.ט וגם בשורש ח.ר.ת – אותה משמעות רק צורת כתיבה שונה.
החרותות החלו ככל הנראה בתקופה הפרהיסטורית, בעיקר בתקופה הניאוליתית בה החל תהליך הביות של הצומח והחי על ידי בני האדם. הפטרוגליף, הוא ציור על הסלע שנוצר כתוצאה מחריתה עם כלי חד, על גבי שכבת פטינה ( הפטינה היא הציפוי על גבי הסלט ונוצרה מתנאי השטח, תחמוצות ברזל, חרסית ומזג אוויר) המכסה את הסלע ועל כן הציורים נשמרו יחסית במצב מצוין. יש הגורסים שהסיבה שהם מסתוריים ופחות מוכרים, הינה החשש שמטיילים יחבלו בהם ועל כן הסתירו ( אולי) את המיקומים המדוייקים עד לשנים האחרונות. חייבת לציין שכאשר חזיתי בפלא של הציורים, נדהמתי לראות כי על הסלעים הסמוכים היו כאלו שטרחו לחרוט את שמם, או צורות שונות ומשונות שברור שאינן קשורות, מצער לראות וכולי תקווה שאתר היסטורי זה ואחרים, יישמרו היטב. בבקשה בבקשה זו תופעה יוצאת דופן, לראותה בלבד.
בציורי הסלע ליד חאן בארותיים, ניתן להבחין בבעלי חיים ובדמויות אדם, חלקן מרימות ידיים, ייתכן בפעילות פולחנית כלשהי, חלק מהציורים לא לגמרי ברורים ושומרים על המסתוריות. עצם העובדה, שחרותות הסלע קיימות מלפני 3000 שנה, כבר מעלה בדמיוננו סיפורים והרפתקאות על ההתיישבות הקדומה בהר הנגב ובמדבר בכלל.
תוכלו להנות ממסלול חדש יחסית בהר מחייה, לא רחוק מכרמי עבדת. המסלול הנוח והקצר יוצא ממצפור ליפא גל ויש גם מסלול ארוך יותר , לשיקולכם.
גן לאומי תל ניצנה ניתן להגיע עם הרכב למגרש חנייה קטן, משני צידי התל. אנחנו הגענו מכיוון גרם המדרגות המרשים. וכן, בכדי לראות את כל אוצרות התל ואת הנופים הנשקפים ממנו, יש לטפס את כל המדרגות או לעלות מהצד השני בשביל עפר, ייתכן ונוח יותר לטיפוס. גן לאומי ניצנה, היה אחד מהישובים הנבטים בנגב וניתן לראות בשרידים שנמצאו במקום, כנסיות ומבנים מהתקופה הביזנטית. מהתל , תוכלו להשקיף על האתרים הנוספים באזור : אנדרטה לחללי מלחמת יום העצמאות , שרידי עוג'ה אל חפיר ושרידי תחנת הרכבת, הנבנו על ידי הגרמנים והטורקים בראשית המאה העשרים, ניתן גם להיכנס לקרון רכבת שנמצא בצד הדרך, נתיב השלום ( פסל סביבתי של האמן דני קרוואן – העשוי ממאה עמודי אבן מלאכותיים עם המילה שלום בשפות שונות ), כאשר לכל האתרים ניתן להגיע עם רכב.
חמוקי ניצנה
זוכרים שכתבתי על טיול על הירח ? אז גם כאן זכיתי לתחושה הזו. סלעי קרטון מקומרים, מפותלים, מעוגלים ומיוחדים, לא לחינם נקרא המקום חמוקי ניצנה, על שום חמוקי האישה. המקום סוריאליסטי, יפהפה בצורה שחייבים לראות, קורא לנו לטפס למעלה הגבעות ולצלם את כל האיזור, לשבת באוויר המדבר, לקלף תפוז או קלמנטינה, לשכב על הגב ( נכון, כל הבגדים יהיו אח"כ לבנים) אבל וואו ז